En melormefarm i kælderen

I Fountain House bliver idéer til virkelighed. Michael, der er medlem i Kernehuset fortæller, hvordan han satte sit præg på husets folkekøkken i 2017.

 

Da der blev efterspurgt forslag til tema og mad til de fire folkekøkkener, som Fountain Houses Støtteforening skulle afholde i 2017, lød et af buddene: ”Insekter og bæredygtig mad”. Forslaget kom fra Michael, der har været medlem i Fountain House i et halvt år – og det vandt hurtigt gehør. Inden længe gik snakken om flæskelarver og ristede fårekyllinger i huset, og planlægningen af det store arrangement gik i gang.

20170830 143014 mindre

”Det betød meget for mig, at ideen blev til virkelighed. Jeg er glad for, at det også gav mening for andre end bare mig,” fortæller Michael, der bl.a. tog initiativ til et samarbejde med Bugging Denmark, landets første urbane insektfarm, der søger at udbrede kendskabet til spiselige insekter.

Noget at snakke om
Og det gav mening. Og noget at snakke om. På selve aftenen afholdt Jakob Rukov fra Bugging Denmark et foredrag om insekter som et sundt og velsmagende fødevarealternativ i kampen for en mere bæredygtig verden. Foredraget blev suppleret med små samtalekort, der lå strøet rundt på bordene for at sætte snakke i gang på tværs af alder og baggrund hos de mange gæster.
”Alle kan snakke med om det her. Alle har en holdning til at spise insekter, hvis de bliver præsenteret for det. Det var ganske få, der ikke smagte på insekterne. Der var endda en pige, der fik nogle tilberedte fårekyllinger med hjem, som hun kunne få på madpakken næste dag – det må også have givet noget at snakke om den dag i frikvarteret,” griner Michael.

"Det betød meget for mig, at ideen blev til virkelighed. Jeg er glad for, at det også gav mening for andre end bare mig."

Interessen formerer sig
For Michael stoppede insektinteressen ikke med folkekøkkenet. Faktisk har den siden bogstaveligt talt formeret sig i husets kælder. ”Vi er to medlemmer, der har lavet en melormefarm i kælderen. Det er mest for ”show and tell”, så nysgerrige kan høre mere om det. Men derhjemme har vi hver især en større farm – jeg opbevarer larverne, og han har billerne. Så mødes vi en gang imellem, når larverne er blevet til biller, og billerne har fået larver. Så afleverer vi videre til hinanden,” fortæller Michael.

”Min drøm er, at jeg to gange om måneden kan spise insektbaseret mad. Og det er ikke, fordi jeg er særligt hellig i forhold til bæredygtighed. Men jeg kan li’ tanken om, at man kan bruge ting, der ellers ville blive smidt ud, til at producere ny mad. De her larver kan leve af ting, der ellers ville ryge i skraldespanden som gulerodsskræller, og lave det til protein. Jeg er uddannet miljøkemiker, så jeg har også en faglig fascination af den proces,” siger han.

I Fountain House lever Michaels insektforslag videre. Ikke blot i kælderen, men som en oplevelse, der har sat spor og udfordret både ganer og forestillinger om fremtidens madvarer.