Det er den store fællesnævner mellem Fountain House København og forestillingen Pride, som Fountain House Københavns medlemmer var inviteret til at se d. 28. september. Oplevelse har været med til at skabe sammenhold på tværs af huset og givet perspektiv på tilværelsen.

Det var tæt på, at jeg ikke kom ud af døren, for jeg havde det ikke godt, men jeg er så glad for, at jeg tog afsted“, fortæller Stine, som er medlem af Fountain House København og har været inde og se Pride sammen med 29 andre medlemmer. Sådan indledes en samtale om, hvordan kulturelle begivenheder er med til at bringe folk sammen og er med til at skabe sammenhold på tværs af huset. For selvom Stine har sin daglige gang i Fountain House København, så mødte hun alligevel nye mennesker til forestillingen. Begivenheder udenfor huset giver nemlig mulighed for at møde de mennesker, der ikke er i huset på samme tid som en selv, og det har en særlig værdi, som Stine også har tænkt over: “Vi mennesker har brug for at lave noget sammen for at få en connection” og derfor giver det mening, at Fountain House København prioritere sådanne oplevelser.

 

Mennesker skal ses

Pride satte fokus på, hvordan man ser andre mennesker, og hvordan mennesker kæmper for at blive set for dem, de er. Det handler om friheden til at kunne definere sig selv og om, hvordan omverden møder en. Friheden til selv at vælge sin identitet vægter Stine højt og mener, at alle har pligt til at følge med i denne udvikling i måden at se mennesker på. Heldigvis mener hun også, at vi er godt i gang:

Vi er blevet en generation, der har mere forståelse for at vi ikke alle sammen er ens og at det er okay. Der er en forståelse for, at det behøver vi heller ikke at være. Vi behøver ikke engang at snakke om, at vi ikke er ens, for vi er her bare og vi skal bare være her og prøve at gøre det nemt for hinanden og hjælpe hinanden. Vi skal prøve at forstå hinanden, også selvom vi ikke altid behøver at forstå” siger Stine.

Denne måde at tilgå andre mennesker på er ifølge Stine fundamentet i Fountain House København. Forestillingen gav derfor mulighed for at reflektere over tilværelsen og over, hvordan hun bliver set og mødt i dagligdagen. Hun føler sig heldig, for hun kan være den, hun er, og bliver accepteret som den, hun er i sin dagligdag i Fountain House København: “Her har man lov til at være lige, som man er, og der er en stor forståelse for hinanden. Her bliver man mødt med rummelighed og en følelse af at blive omfavnet. Her kan man bare være“, fortæller Stine og lægger vægt på, at netop dette gør, at hun trives i huset og ikke vil være stedet foruden.

 

Oplevelsesgaver

Kulturministeriets har oprettet en pulje, hvor foreninger kan søge økonomisk støtte til at skabe fællesskaber på socialområdet. Fountain House København har derigennem fået muligheden for at invitere medlemmer på oplevelser, de måske ellers ikke ville have fået. Dette har betydet at Stine har fået en oplevelse, som hun ikke havde mulighed for at få ellers. Hun lagde heller ikke skjul på, at hun satte stor pris på at få muligheden for at se Pride. Derfor er hun også glad for at vide, at der er planlagt flere arrangementer udenfor huset, og hun glæder sig allerede til at deltage i flere af dem.

Takket være puljen for 1000 nye fællesskaber er der i løbet af efteråret og vinteren 2021 en række arrangementer for Fountain House Københavns medlemmer. Næste arrangement er d. 11. november, hvor medlemmer er inviteret på udflugt til Louisiana Museum of Modern Art. Der er plads til 20 medlemmer og tilmelding sker på opslaget på jerndøren.

Stine har valgt at være anonym. Stines rigtige navn er kendt af redaktionen.

Foto: Maria Egmose Bonne