Fonden Fountain House har en ambition om en gennemgribende renovering og nybyggeri af ejendommen på Teglværksgade 22 – 2100 Kbh Ø Målet er at skabe optimale fysiske rammer for medlemmer og elever samt at samle alle Fountain Houses aktiviteter mhp at opnå synergi mellem de forskellige indsatser.
Ejendommen på Teglværksgade er en ældre, charmerende men også meget nedslidt ejendom, som oprindelig er et fint byhus med en række gamle værksteder omkring. Disse er forbundet af trapper og gange, hvilket selvsagt ikke er ideelt, da adgangsforhold er vanskelige og pladsen ikke anvendes optimalt.
Et bærende princip i clubhouse modellen er demokratisk medinddragelse i alle beslutninger, hvilket giver ejerskab, involvering og de rigtige resultater. I en involverende proces, har medlemmer, elever, personale og bestyrelse i samarbejde defineret fremtidens hus.
Fonden har entreret med arkitektfirmaet WERK, som har udarbejdet grundigt gennemtænkte skitser til fremtidens Fountain House, hvor mennesker med psykiske lidelser kan trives og udvikle sig. Vi har skitseret en ’Landsby’, der rummer DSI´s enheder samt Fontanaskolen-STU.
Det skitserede hus er fleksibelt og kan tilpasse sig fremtidige opgaver og udfordringer. I fællesskab har vi udviklet 10 dogmer som skal være gennemgående for ombygningen:
1. Dyrk det lokale
2. Tænk hjemlighed
3. Dyrk det mangfoldige
4. Tænk tilgængelighed for alle
5. Dyrk synlighed på tværs
6. Tænk fællesskaber
7. Lad medlemmernes behov tegne arkitekturen
8. Dyrk det grønne
9. Tænk synergier
10. Dyrk kontrasterne
Werk har foretaget analyser af ejendommen og har indgået i samskabelsesprocesserne med brugerne af Fountain House. Resultatet af dette arbejde foreligger i form af et skitseprojekt (bilag) som rummer:
– Det grønne hjørne hvor Fontanaskolen-STU med 100 elever skal have til huse
– Hovedhuset hvor Værested/arbejdsfællesskab og Bogstøtte får til huse
– Atelier hvor Fontana, det kreative ungehus skal udfolde sine aktiviteter
– Byttehytten med genbrug af tøj, bøger, boligindretning mv
– Væksthuset bliver den fælles indgang med cafe, mødelokale og receptionFremtidens Fountain House er struktureret som en lille Landsby i byen.
En gruppe af 5 mindre bebyggelser med forskellig karakter orienterer sig om et grønt og fleksibelt torv. Det lille torv centralt i bebyggelsen sikrer synlighed og sammenhæng på tværs af husets forskellige funktioner og lægger op til et hav af uformelle møder mellem husets mange forskellige brugere og medlemmer. De forskellige huse giver bebyggelsen sjæl og karakter og vigtigst af alt en følelse af nærhed og hjemlighed. Med andre ord en vigtig kontrast til den kliniske og institutionelle verden, som medlemmerne mange gange kommer fra.
Den adskilte bebyggelse giver maksimalt samspil mellem inde og ude. Herudover rummer den nye bebyggelse en høj variation af rumligheder, hvor der både er plads til at ”putte” sig i små og trygge rammer i vanskelige perioder samt større rumligheder, hvor man dyrke fællesskabet og synergien med lokalmiljøet.
Ved festlige lejligheder og markedsdage kan de store døre imellem bygningerne åbnes helt op så Fountain House og medlemmerne flettes tæt sammen med lokalmiljøet.