Begyndelsen
Den 10. marts 1983 bliver socialrådgiveren Susanne Kjellmann inviteret til det andet internationale seminar i Stokholm i maj 1983 efter sit besøg i det amerikanske Fountain House i New York. Hun betages af modellen, der inviterer op imod 100 langvarigt psykisk syge patienter ind i et klubhus med frivilligt arbejde forud for en (gen)etablering med arbejdsmarkedet i samarbejde med fem eller seks ansatte, og Fountain House tager sine første spæde skridt på dansk jord i København.
Fra patient til medlem
I Politiken mandag den 13. juni 1983 beskrives det, at ”Arbejde er bedre end behandling”, og at ”Det er et nøgleord at bruge betegnelsen medlemmer og ikke patienter”. Klubhuset, der indledningsvist primært rummer medlemmer med skizofreni, drives af medlemmerne gennem deres aktiviteter. Det er igennem arbejdet, at de ansatte lærer medlemmernes personlighed og evner at kende, og det er netop dét, der er det faktiske udgangspunkt for den vigtigste fase i huset. Den ansatte finder job til et medlem, som trænes op til arbejdet, der nu garanteres at kunne udføres uden særlige hensyn.
Desuden skal huset fungere som et værested, hvor der satses på genoptræning, både arbejdsmæssigt og socialt. Klubhuset skal være ”vejen til et ordentligt liv”. Så småt begynder det at florere i medierne, at de psykiatriske patienter er et forsømt område, og at det er et ”fuldstændigt katastrofalt udækket behov hos sindslidende for at få kontakt med andre mennesker”. Det er vigtigt, at Fountain House bliver holdt helt uden for hospitalsregi, hvorfor patienter bliver til medlemmer og kommer ud af sygdomsrollen i et tilbud, hvor der stilles krav og laves mål på lige fod med det etablerede arbejdsmarked.
Fountain House i København
I december 1986 flyttede vi ind i Helgesensgade ved Sortedams Sø, hvor 14-15 medlemmer allerede meldte deres ankomst. I september 1987 inviterer det danske Fountain House langt om længe til åbningsreception efter en officiel indvielse i februar og adskillige seminarer og arbejdsgrupper i både København, Stokholm og New York siden 1983.
Huset rummer både arbejde og socialt samvær allerede i sine spæde år, og der inviteres både til arbejde i køkken, værksted og kontor, til undervisning, receptioner, fødselsdagsfest, juleaften, skovtur m.m., og det minder så småt om det hus, vi kender i dag. Selvom huset udvikler sig løbende gennem tiden, står modellen stadig, og vi medlemmer er stadig det mest dyrbare, huset rummer – både for huset, for os selv og ikke mindst for hinanden.
Vil du vide mere?
Vil du vide mere om vores hus’ historie, så stik hovedet ind på kontoret og spørg efter vores scrapbog, som indeholder artikler, billeder, invitationer, taler og meget mere gennem tiden.
Forfatter:Maiken og Carsten.