Henning har lært at “lytte til væggene” i Fountain House. Nu går han på efterløn

17. marts 2021

Henning Lolk, medarbejder i køkkenet igennem 13 år, stopper pr. 1. maj 2021 i Fountain House for at gå på efterløn. Hans sidste arbejdsdag bliver tirsdag d. 23. marts, hvor han i første omgang siger farvel til de medlemmer i køkkenet, der måtte ønske det, mellem kl. 14 og 15. Fountain House er i øvrigt vært ved en officiel afskedsreception torsdag d. 29. april kl. 14.

 

Fountain House’s ”vægge” er rammer for at finde mening

”Jeg har lært at “lytte til væggene” i Fountain House, det har været vigtigt for mig, det har hjulpet mig personligt, og det har været med til at gøre, at jeg er blevet her i den tid jeg er.” Henning Lolk fortæller, at han inden han startede i Fountain House i 2008, havde en beslutning om ikke at være længere end fem til seks år på en arbejdsplads. Det kom hans ansættelse i køkkenet i Fountain House København til at ændre på.

””Væggene” her udgøres bl.a. af Fountain House-modellen, som jeg faldt pladask for, da jeg begyndte. Jeg har virkelig et håb om, at Fountain House i fremtiden vil blive akkrediteret”, fortæller Henning. ”Men mere specifikt er væggene disse rammer i Teglværksgade, hvor mennesker, der befinder sig i krise, kan genfinde mening”, fortæller han videre. ”Her er svære øjeblikke for mange mennesker, men rammerne er der for at finde fodfæste, finde mening og reelt at tage den mening med sig videre i sit liv udenfor huset.”

 

”Ægteskabet” i køkkenet har båret frugt

Henning har en farverig baggrund som uddannet kunsthåndværker på Designskolen og arbejdede i mange år med bl.a. tøjmode. I nullerne gennemførte han en ernæringsfaglig uddannelse med fokus på bl.a. sammenhængene imellem kost og mental sundhed. I forbindelse med nogle interviews til en opgave under studiet stiftede Henning bekendtskab med Fountain House første gang. Det blev relativt kort efter i 2008 til en fastansættelse i køkkenenheden sammen med Tanja Hartig. De to har haft et godt ”ægteskab” i køkkenet som Henning formulerer det. Et samarbejde, der bl.a. i 2019 kronedes med Det Økologiske Spisemærke i guld. Det er en af de store begivenheder Henning hæfter sig ved, når han ser tilbage på sin tid i Fountain House. Guldmærket kom i hus efter en årrække med forberedelser og efterprøvning af, om køkkenet kunne leve op til de standarder, der kræves. Det er også blevet til Køkkenets 10 dogmer.

Et andet vigtig nedslag for Henning i hans tid i Fountain House, er hvor vigtigt huset, kolleger, medlemmer, det daglige arbejde eller ”væggene” i huset, om man vil, blev i forbindelse med hans skilsmisse i det private liv udenfor Fountain House. Hennings særlige forhold til huset via sit arbejde blev af stor betydning i den personligt svære tid, der fulgte. På spørgsmålet om, hvad han hæfter sig ved i sin tid i huset, fremhæver Henning til sidst festerne og ”kunsten” – ”musikken, dansen, kreativiteten og fællesskabet”. De øjeblikke, hvor huset træder ud af hverdagen, og medlemmer som medarbejdere formår at folde sig ud. For nogle medlemmer er det bare ti minutter, de kan være med, men for Henning rummer festerne de øjeblikke hvor husets vægge, viser hvad de kan. Være rammer for livsudfoldelse.

 

Afsked, refleksioner og fremtiden

Der er vemod og mange tanker og refleksioner for Henning forbundet med hans stop i Fountain House. Det er en tid, fortæller han, hvor det, der fylder, er alt det, han tager med sig, og de ting, han glæder sig til i sit nye liv som efterlønner.

”Jeg skal have et arbejde, måske 15 timer om ugen, men det er primært pga. det økonomiske, og det er ikke så vigtigt, hvad det er. Jeg vil have det fint med at sætte varer på hylder i et byggemarked”, fortæller han med et smil.

”Jeg glæder mig rigtig meget til at gå og pusle med mit hus i Frederiksværk. Jeg er bl.a. ved at anlægge en have med plads til dyrkning af en masse grøntsager. Mit hus er der også en del arbejde på i de næste år. Og så glæder jeg mig til at bruge min kreative åre. Jeg holder af at skrive og sysler med at skrive en bog, jeg vil tegne og male, og måske musikken også får en rolle.”

Henning er rørt, da vi afslutter interviewet, det er tydeligt, at det ikke er en pludselig beslutning at stoppe i Fountain House, men en, der har måttet være moden, før den kunne træffes. Henning nævner afslutningsvis, at det vigtigste, han tager med sig, er den tillid, der er blevet ham vist fra mange medlemmer igennem årene. Mange mennesker har betroet sig til ham med meget svære og personlige emner, og det får ham til at føle sig ydmyg og taknemmelig. Dét er den største kilde til lærdom, jeg tager med mig, slutter han.