Kunstgruppen Patina: Skrammer vidner om levet liv

25. juni 2021

Ungehuset Fontana i Fountain House er et sted, hvor psykisk sårbare unge finder et fællesskab og får nye venner gennem musik og billedkunst. Men hvad så, når man bliver for gammel til at være med i Fontana? To unge – over 30 – har taget sagen i egen hånd.

For tiden opstår flere og flere aktiviteter i Fountain House, som medlemmerne selv organiserer. En af dem er kunstgruppen Patina. Først var initiativtagerne Jeppe (til venstre på billedet) og Arn egentlig gået på jagt efter et egnet lokale på skoler og biblioteker. Så slog det dem: Hvorfor ikke gå tilbage til kilden? Kort efter var Patina en realitet.

Gruppen mødes nu hver uge i Fountain House, og hvert møde begynder med en runde, hvor alle deltagere siger, hvordan de har det. Gruppens accept af psykisk sårbarhed er helt afgørende, understreger Jeppe og Arn:

Patina er et kreativt fællesskab for psykisk sårbare, derfor skal gruppen kunne rumme det som folk kommer med. Hvis folk lader som om, er der ingen kontakt. Mange steder i samfundet skal sårbarheden pakkes væk. Men vi tror, man bliver stærkere af at have steder, hvor man kan udtrykke den og være sig selv.

Patina har lige nu fem medlemmer, men kan forhåbentlig vokse sig større, gerne helt op til 10. For gruppen bliver mere robust, når flere er med, og mindre sårbar, hvis én eller to har en dårlig dag eller periode. Flere deltagere vil også give bedre muligheder for de fælles kunstprojekter, Jeppe og Arn håber på, Patina med tiden vil skabe. ”Vi synes nemlig, det er rigtig sjovt at være sammen om det kreative arbejde”, uddyber Jeppe.

Kunstgruppen hedder Patina, forklarer Jeppe, fordi de smukke skrammer, møbler med tiden får, minder om de knubs, livet giver, måske især for psykisk sårbare. Navnet hentyder også til, at gruppen er startet af unge, der har runder de 30 og fået lidt patina. For mange offentlige tilbud stopper ved 30, men ”man får det jo ikke markant bedre fra 29 til 30”, pointerer Arn.

Kunstgruppe Patina. Akvarel af Arn og Jeppe.

Rollen som initiativtager til Patina har givet Jeppe mod på mere. De – Jeppe er non-binær transkønnet og bruger pronomenet ’de’ i stedet for ‘hun’ eller ‘han’ – drømmer om i fremtiden at hjælpe andre psykisk sårbare, fx gennem kunstprojekter:

Alle mennesker har brug for fællesskaber. I et kreativt fællesskab som vores er målet at udtrykke os selv, som vi er, og være sammen om det, der er i rummet. Den slags rum, hvor der er plads til dig, som du er, har jeg selv rigtig meget brug for, og jeg vil rigtig gerne være med til at skabe flere. Der er brug for dem – og det har vist sig med Patina at være relativt let at sætte i gang.

Inspirationen har også fået tag i Arn. Han sysler med planer om en illustreret børnebog, for som han siger:

Det er fedt at kunne skabe et håndgribeligt produkt, som man kan pege på og sige: Det har jeg lavet. Når andre får det i hånden, er der et resultat, så er det hele ikke bare proces.

 

Patina er åben for alle medlemmer af Fountain House

Kunstgruppen kan optage op til 10 medlemmer og mødes hver onsdag, kl. 15-17 i mødelokalet på 2. sal. Medlemmer medbringer selv materialer.

Har du lyst til at være med i gruppen? Skriv til tovholderne Jeppe og Arn på: kunstgruppenpatina@gmail.com.