Det har vi aldrig prøvet før, så det klarer vi helt sikkert!

Kreativiteten blomstrer
Aftenskolen i Fountain House når i denne nedlukningsperiode ud til de fleste kursister via online undervisning. Intet er umuligt og kreativiteten blomstrer i Aftenskolen, også når det kommer til undervisernes måde at få deres undervisning hjem i kursisternes stuer.

Det er ikke det samme som det personlige møde, men et godt alternativ
Da det meste af Danmark blev lukket ned d. 12. marts stod det klart, at vi i Aftenskolen måtte tænke i en digital løsning for undervisningen. Vi var også klar over, at det ikke ville være lige nemt i alle fagene, at lave fjernundervisning. Og vi vidste at det ikke ville kunne erstatte eller måle sig med den undervisning, vi normalt tilbyder på vores skole.

Vi tror på at det gør en forskel
Men underviserne tog ”Ja-hatten” på eller som man også kan sige, tog de Pipi Langstrømpes motto i brug: ”Det har jeg aldrig prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert godt”. Og det gjorde de! Flere har udtrykt at det har været en svær, men meget berigende oplevelse at arbejde med fjernundervisningen. Ikke mindst pga at de mange gode tilbagemeldinger fra kursisterne. Og det er jo netop derfor vi gør det. Fordi vi tror på, at det gør en forskel, for de mennesker vi gør det for.

En svær tid
Det er ikke nemt at være isoleret når man samtidig slås med et sårbart sind. Den struktur man måske længe har øvet sig i at oparbejde er forsvundet. Man havde måske lige overvundet en social angst og var blevet tryg, ved at komme ud blandt andre igen.  Og så kom Corona, der lavede om på hverdagen, noget som mange psykisk sårbare ikke kan tåle. I en artikel fra DR fortæller oversygeplejerske på afdelingen for Angst og Depression på Århus Universitetshospital, Susanne Bissenbacher, at de allerede nu oplever et stigende antal indlæggelser.

”Vi skal stå sammen – hver for sig” kan være lettere sagt end gjort. Derfor gør vi hvad vi kan for at nu ud til kursisterne.
For alle fagene i Aftenskolen er der blevet oprettet lukkede facebookgrupper hvor kursisterne har kunnet melde sig ind i det virtuelle undervisningslokale. Herfra har underviserne livestreamet eller uploadet videoer, lagt materiale op til deling som fx opskrifter eller opgaver. Man har kunnet chatte med sin underviser og de andre kursister. Nogle undervisere har også gjort brug af programmer som Zoom og Google Hangouts. Men vi har bestræbt os på, at gøre det så brugervenligt for kursisterne som overhovedet muligt.

Man er ikke alene
Vi håber at alt dette kan være med til at opretholde en struktur, et tilhørsforhold og en følelse af ikke at være alene. Så når vi i Aftenskolen laver fjernundervisning, er det ikke kun for det faglige indholds skyld, som for visse fag lider lidt under den digitale nødløsning. Men for at nå ud til kursisterne, som er extra udsatte lige nu. Vi minder dem om at de ikke er alene og håber på at det vil give en positiv adspredelse at kunne fordybe sig i deres undervisning, og for en stund glemme bekymringerne om Corona. Vi gør det for kontaktens skyld, for relationen, for at bevare det meningsfulde læringsfællesskab, som mange finder i Aftenskolen i Fountain House.

Skrevet af skoleleder Henriette Bundgaard