Bent Larsen har fotograferet siden 9. klasse, siden han havde foto på ungdomsskolen. Nogle gange har det været fotografier af bygninger på rejser, andre gange sort-hvide fotografier af hans børn, men naturen har altid været et gennemgående tema, som Bent er blevet ved med at vende tilbage til. Jeg elsker natur, fortæller Bent. Det fascinerer mig med vand, og jeg kan lide den energi, når man fx er ved Vesterhavet. Ligesom jeg elsker at være i skoven. Den ro der er der. Det er den fornemmelse, man kan få ved at være i naturen, som Bent gerne vil vise i sine billeder. Det er altid svært at fange det rigtige billede, fortæller Bent. Men jeg er blevet bedre til at vælge det rigtige.

At Bent har et godt øje for kunsten i naturen, er der andre der har lagt mærke til. I sommeren 2019 udstillede Bent et udvalg af sine fotografier i Sundhedshuset i Vanløse, og han har netop lavet en aftale med Bispebjerg Hospitals kunstforening om en udstilling på hospitalet. På Bispebjerg er de i gang med at åbne en helt ny logistikafdeling, og som Bent siger: Det er fedt at tænke i forskellige formater – det var nogle andre fotografier jeg skulle have med i min fotobog, end dem jeg ville kunne udstille på de store hvide vægge på Bispebjerg.

Bent fortæller, at det giver blod på tanden, at vise sine ting frem: Det gør, at jeg får lyst til at arbejde med flere emner. I dag har Bent en helt anden professionel tilgang til fotografiet, end da han startede på Ungdomsskolen. Bent er kommet i Aftenskolen i Fountain House i 2 år, og fotoholdet med titlen “Foto med nye øjne” er meget passende for den udvikling Bent har gennemgået med sin kunst. Jeg kan se detaljer på en helt anden måde. At lege med lys og skygge, eller at blive opmærksom på at jeg fotograferer som kunst, reportage eller noget helt tredje.

Bent har faktisk kendt Fountain House i over 20 år, og med en lang karriere som først hospitalstekniker og siden social- og sundhedsassistent i hospitalspsykiatrien har Bent sat pris på at kunne henvise folk hertil: Jeg elskede at arbejde i psykiatrien og var i mange år på lukket afdeling. Men i 2007 blev Bent slået ned på arbejdet og slog hovedet meget voldsomt. Bent fortæller, at han fik en stor depression og led af hukommelsesbesvær, og på et tidspunkt begyndte han igen at komme i Fountain House – denne gang som kursist: Det er et virkelig dejligt og rummeligt hus vi har her, og jeg synes at mange flere burde få glæde af det. Det er en konkret medarbejder, der har gjort en forskel for Bent, og det bliver tydeligt hvor meget relationen i huset betyder. Bent mødte Henriette Norre Bundgaard på Den Lille Skole for Voksne i Vanløse, og da Henriette skiftede job til Fountain House, fulgte Bent efter.

I dag har Bent det godt og tager fx ikke medicin, men han fortæller, at han bliver ved med at kunne lære nyt på fotoholdet. Det er dejligt at komme i Fountain House og arbejde med mine ting, her kan man bare være sig selv. Derhjemme kan jeg godt forsvinde i praktiske ting. Bent vender som sagt altid tilbage til naturen: Naturen har altid fascineret mig, og her lærer jeg om billedkomposition og kan få alt det skønne fra naturen formidlet.

Bent har også overvejet, om hans billeder kan bruges til at give et politisk budskab om, at vi skal passe på naturen: Jeg er ikke fanatiker, men jeg mener at for mange mennesker er for ligegyldige overfor naturen, og den rovdrift vi driver på naturen, gør mig ked af det. Med mine dramatiske billeder af naturen, vil jeg også gerne gøre opmærksom på, at naturen indeholder en særlig kraft, som vi mennesker skal passe på. Ligesom den kan give os et særligt sted til refleksion og til bare at være.

Bent har udvalgt et par fotografier, som vi har kunnet dele her på siden.

Maria Clemensen