Vi ved fra situationen i vores eget hus, at coronakrisen ændrer hverdagen for os alle sammen, og at sårbare mennesker er særligt ramt i øjeblikket, fordi øget isolation og lukkede døre er en følge af forholdsreglerne ifm. corona.

På herberger og natcaféer i København har man fortsat åbent for hjemløse mennesker, men man skal også her holde god afstand og overholde de særlige hygiejneregler.

Københavns Kommune har valgt at åbne et midlertidigt natherberg i Baunehøj Hallerne, så der fortsat er pladser nok. Denne ekstra opgave dækkes af medarbejdere fra socialforvaltningen, halmedarbejdere fra kultur- og fritidsforvaltningen, og maden laves af frivillige fra sportsklubben Ajax. Fountain House har valgt også at stille medarbejdere til nattevagter på det midlertidige herberg. Der er mange, der løber ekstra hurtigt i vores samfund i øjeblikket, og vi vil selvfølgelig gerne være med til at løfte det ansvar og hjælpe, når vi kan.

På natherberget kan hjemløse få en seng at sove i fra kl. 21 om aftenen til kl. 8 om morgenen, et bad og en sandwich samt morgenmad. Det er der omkring 25-35, der benytter sig af hver nat.

Det har været en ret anderledes arbejdsopgave, end vi er vant til som medarbejdere i Fountain House. Man kan ikke undgå at blive berørt af, at folk har så få ejendele, utrygheden i ikke at have sit eget sted og det mere kontante samvær mellem mennesker, der kommer ind fra gaden. Nogen er taknemmelige for at blive tilbudt et sted at sove, og at der er ”nogen der passer på os”, som en bruger sagde. Andre er vrede over, at hverdagen er mere besværlig pga. coronaforholdsreglerne.

Vi skulle også vænne os til at arbejde med masker, handsker og afstand – og aldrig har vi da vasket hænder og sprittet så meget af. Der var væsentligt flere faste regler, end vi er vant til. Det var nyt for os, men gav også en tryghed, når nu vi blev smidt lige ind i opgaven, og når de sovende kunne skifte fra nat til nat.

Det er en god fornemmelse at bidrage mere bredt, og så satte det mange tanker i gang at prøve en helt anden opgave.

Maria Clemensen